Na Islande s VIP Prémiou!

Na Islande s VIP Prémiou!

|

Chceli by ste sa dožiť vysokého veku v kľude a s úsmevom na perách?

Veľa z nás si povie, že to v dnešnom svete nie je možné, kým žijeme v realite. Preto veľa ľudí podniká takzvané „úteky z reality“. Na prelome augusta a septembra nám jeden takýto „únik“ ponúkla firma Inter Cars. Navštívili sme krajinu ohňa a ľadu, kde sme na vlastnej koži pocítili pohodu a kľud, ale aj adrenalín a dobrodružstvo. Island je krajina s krásnou prírodou, históriou, s vysokými cenami a nepredvídateľným počasím. Dalo by sa povedať, že tieto slová dostatočne charakterizujú ostrov neďaleko Grónska, avšak ten kto tam bol určite nesúhlasí. Poďme sa spoločne pozrieť na krásy, ktorými si ostrov získa nejedného človeka…

            História ostrova sa začala písať v roku 817 nášho letopočtu, kedy sa na ostrov doplavili prvé vikingské lode. Do tohto roku sa populácia ľudských obyvateľov na ostrove rovnala nule, a tá z ríše zvierat tiež nebola početná, keďže na ostrove žili len polárne líšky. Vikingovia ostrov obohatili o ovce, kravy, kone a o nich samých. My sme sa do histórie ostrova zapísali o mnoho rokov neskôr. Vikingovia s najväčšou pravdepodobnosťou prešli ostrov celý, my sme sa však vydali pozrieť len na takzvaný zlatý okruh ostrova.

            Let na ostrov trvá okolo štyroch hodín a hoci sa to niekomu môže zdať veľa, stojí to za to. Po prílete sme mali čas prezrieť si hlavné mesto Reykjavík, ktoré je zároveň najsevernejšie položeným hlavným mestom na svete. Dominantou mesta je protestantský kostol, ktorý nemáte šancu prehliadnuť. V hlavnom meste žijú dve tretiny celkového počtu obyvateľov. To vzbudzuje pocit, že je mesto preplnené, avšak vôbec to tak nie je, keďže celkový počet obyvateľov sa pohybuje okolo 360 000.

            Druhý deň ráno nás pred hotelom v Reykjavíku čakali monster trucky, alebo skôr monsterbusy upravené tak, aby mohli prejsť po každom teréne. Prvou zástavkou nášho výletu bol Národný park þingvellir, kde sme mali možnosť vidieť stret dvoch litosférických platní - euroáziskej a severoamerickej. Po tom ako sme spoznali moc prírody sme si to nasmerovali do oblasti Bláskóbyggð, kde sme sa nielenže dotkli obrovského ľadovca, ale povozili sme sa aj na snežných skútroch. Aby zážitkov nebolo málo, po obede sme sa vydali do ďalšieho národného parku, ktorý niesol názov Geysir. Tam sme sa dozvedeli niečo viac o erupciách gejzírov a mali možnosť vidieť jednu či dve na vlastné oči. A keďže sme už videli vodu, ktorá vystrekuje k nebesiam, šli sme sa pozrieť aj na takú, ktorá tečie opačným smerom. Vodopád Gullfoss je najmohutnejší na Islande, možno povedať, že v celej Európe, dosahujúc výšku až 32 metrov. Do prírodnej rezervácie patrí od roku 1979 a za sekundu ním pretečie 100 m3, v dobe jarného topenia až 2000 m3.

            Posledný augustový deň sme strávili na prehliadke južného pobrežia ostrova, kde prvú zástavku tvoril vodopád Seljalandsfoss. Dívať sa na vodopád je úžasné, ale dívať sa na svet spoza vodopádu je ešte lepší pocit, a práve tento vodopád dáva návštevníkom možnosť prejsť sa poza neho. Boli sme sa pozrieť aj na sopku Eyjafjallajökull, ktorá naposledy vybuchla v roku 2010. Mnohí z nás si na tento výbuch pamätajú, keďže dopad to malo na celú Európu. Silu erupcie sme mohli pocítiť najmä na znečistení ovzdušia, keďže sopečný prach sa postupne dostal až do Austrálie, a v celej Európe bola na mesiace zastavená letecká doprava. Ďalšou zastávkou bol ďalší vodopád, Skógarfoss, vďaka ktorému sme sa mohli na tečúcu vodu pozrieť z vrchu. Schody vedúce na vrch vodopádu nám umožnili vychutnať si krásny výhľad na krajinu. Jednou zo zastávok nášho výletu bola aj čierna pláž Reynisfjara, známa aj vďaka seriálu Game of Thrones, či filmu Star Wars. Fanúšikovia tohto seriálu si na Islande určite prídu na svoje, keďže na ostrove sa natáčalo 10 rokov. Na tejto pláži sme pocítili aj pravý islandský dážď, vďaka čomu sme sa presvedčili, že počasie na ostrove je naozaj premenlivé. V priebehu hodiny môžete zažiť slnko, dážď aj vietor, a keď toto celé pominie, ostrov vás odmení krásnou dúhou. Aby sme mohli povedať, že ostrov nám ponúkol naozaj všetko, v noci sme pozorovali na oblohe polárnu žiaru – Auroru Borealis.

            Predposledný deň doobeda sme sa previezli na štvorkolkách po korytách vyschnutých riek a po obede sme si dopriali zaslúžený oddych v termalnej oblasti Blue Lagoon, kde sme sa dozvedeli aj niečo o výrobe elektriny na ostrove. Večer sme sa ocitli znova v hlavnom meste a ochutnali sme islandské pochutiny. Posledný deň sme sa vybrali na more pozorovať veľryby, ktoré sa pohybujú v okolí ostrova. Poobede mali výletníci možnosť výberu rôznych výletov, a zatiaľ čo niektorí šli na expedíciu do lávového tunela, iní si zalietali helikoptérou, či si zajazdili na autách Buggy.

            Island ponúka mnoho krás a veríme, že tí, čo ho zažili s Inter Cars si okrem fotiek odniesli aj veľa spomienok. A dúfame, že tých, ktorí sa tam len chystajú, sme dostatočne motivovali a dodali im inšpiráciu.