Brembo prichádza so svietiacimi LED brzdovými strmeňmi

Brembo prichádza so svietiacimi LED brzdovými strmeňmi

|

Pri príležitosti svojho 60. výročia predstavila spoločnosť Brembo projekt "New G Sessanta", ktorý bol inšpirovaný vôbec prvým brzdovým strmeňom Brembo vyrobeným v roku 1972.

 

Novinka "New G Sessanta" od Brembo je poctou prvému brzdovému strmeňu, ktorý spoločnosť vyrobila v roku 1972. "Sessanta" v preklade z taliančiny znamená 60 - takýmto spôsobom sa spoločnosť rozhodla osláviť svoje 60-te výročie na trhu - demonštráciou ich vizíe o budúcnosti mobility.

Dizajn budúcnosti

Technológia LED je použitá na tele strmeňa. Cieľom je, aby svetlo bolo personalizovateľné cez mobilnú aplikáciu. Vodič si tak bude môcť prispôsobiť odtieň svetla napríklad podľa farby svojho motocykla. Tento koncept je zatiaľ pripravený iba premotocykle, Brembo však nevylučuje v budúcnosti úpravu aj pre osobné vozidlá. 

Nejde iba o efekt

Okrem farby svetla by sa mohlo dať nastraviť aj blikanie pri brzdení alebo signalizácia potreby výmeny brzdových platničiek. Zvažuje sa aj funkcia lokalizácie vďaka vyžarovaniu núdzového svetla. Do budúcna by strmene mohli disponovať aj zámkom, takže by nebolo potrebné riešiť iné spôsoby zabezpečenia. Na prvý pohľad iba estetická záležitosť by mohla mať nakoniec, vďaka bezdrôtovej technológii, aj praktické využitie.

brembo-brake-calliper-1972

Prvý brzdový strmeň Brembo z roku 1972

 

brembo-g-sessanta

Budú takto vyzerať a fungovať brzdové strmene budúcnosti?