Inteligentný systém kontroly tlmenia od KYB

Inteligentný systém kontroly tlmenia od KYB

|

Inteligentný systém kontroly tlmenia (IDC) v systéme zavesenia je najnovšie riešenie vyvinuté spoločnosťou KYB, ktoré sa momentálne používa v niektorých prémiových vozidlách. V Európe ho v súčasnosti montuje do svojich modelov skupina PSA a v Japonsku Toyota a Lexus.

Koncern PSA systém IDC využíva v automobile DS7 pod názvom „DS Active Scan Suspension“. Ďalej ho môžete nájsť v Peugeot 508 a novom DS9, ktorého predaj odštartuje v roku 2021. V Japonsku našiel uplatnenie vo vozidlách Lexus LS a LC a taktiež Toyota Crown a Avalon.

Táto technológia využíva tzv. „monokameru“, umiestnenú za čelným sklom automobilu. Tá sníma a analyzuje cestný profil a potom informácie odošle do elektronickej centrálnej riadiacej jednotky IDC. Systém pracuje so štyrmi senzormi výšky a troma akcelerometrami pre meranie reakcií vozidla, okrem iných rýchlosti, brzdenia a uhla otáčania.

Riadiaca jednotka neustále vypočítava optimálne nastavenie tlmičov, aby eliminovala akékoľvek nerovnosti, zlepšila pohodlie a vytvorila zážitok z extrémne hladkej jazdy. To sa vykonáva prostredníctvom proporcionálneho elektromagnetického ventilu na každom tlmiči, ktorý reguluje vnútorný tlak medzi horou a dolnou komorou, čím poskytuje individuálnu kontrolu kompresie a odskoku na všetkých štyroch kolesách.

Testy ukazujú, že výhody systému sú citeľné najmä pro cestujúcich vzadu, keď skenovací systém znižuje vibrácie, ku ktorým dochádza pri jazde na nerovnom povrchu. To všetko prináša výrazné zlepšenie jazdného komfortu a priamy pozitívny dopad na bezpečnosť. Hladšia jazda totiž znamená, že všetky štyri kolesá udržujú lepší kontakt s povrchom vozovky pre bezpečnejšie ovládanie a brzdenie. Viac pohodlia tiež udržuje lepšiu pozornosť a obmedzuje únavu vodiča pri šoférovaní.