Meniť olej v automatickej prevodovke ?

Meniť olej v automatickej prevodovke ?

|

Servisná knižka k autu informuje o celoživotnej náplni automatickej prevodovky, ktorá nevyžaduje výmenu oleja po celý čas. Má táto dilema vôbec nejaké riešenie?

Na začiatok malé zamyslenie. Výrobca automobilu, ktorý náplň v prevodovke označil ako celoživotnú , zákazníkovi automaticky neklame. Iba neuvádza to magické číslo kedy má životnosť prevodovky alebo celého automobilu skončiť. Môže to byť po 500tis km alebo iba 200tis km ,  Aj prevodovka ktorá zlyhá po 150 tis km , vlastne vyhovela požiadavkám ,veď vydržala čo vydržať mala, záruku a ako bonus pár kilometrov navyše. Pre výrobcu je ideálny stav v prípade , keď kupujúci po štyroch rokoch užívania odovzdá vozidlo na likvidáciu a ide si k predajcovi spokojne kúpiť nové autíčko. S majiteľom ojazdeného auta už nikto z výrobcov nepočíta a tak isto mu nikto nie je nič povinný garantovať. Takže termín celoživotná náplň sa síce pekne počúva , ale inak nevypovedá vôbec o ničom.

 

 

Automatická prevodka je už z princípu svojej konštrukcie citlivá na kvalitu a čistotu oleja. a to neporovnateľne viac ako motor. V automatickej prevodovke sa jej prevádzkou uvoľňuje oter a triesky z prevodov a mení sa teplotná stabilita.  Olej dosahuje v extrémnych podmienkach aj vyše 150°C.

Najväčší problém však spôsobujú nečistoty. Tiet olej "zhustia" a príde k opotrebeniu skrine ventilov alebo poškodeniu tesnenia prítlačných piestov a je problém. Servisy zaoberajúce sa opravami a servisom automatických prevodoviek považujú za rozumnú hranicu výmenu oleja pri 80 až 120 tisíc km. Väčšina problémov a porúch automatických prevodoviek vzniká z dôvodu dlhodobo znehodnoteného oleja v prevodovke.